TurkishEnglishBulgarianChinese (Traditional)FrenchArabicGermanGreekItalianJapaneseKoreanPortugueseRussianSpanish

O-Sensei ‘nin Dojo Kuralları

Aikido, bir vuruşta ölümü ve kalımı belirler. Bu yüzden, öğrenciler eğitmenin öğrettiklerini dikkatlice izlemeli, kimin en güçlü olduğunu görmek için yarışmamalıdırlar. Aikido, insanın çok sayıda düşman ile nasıl baş edebileceğini öğreten bir sanattır. Öğrenciler, kendilerini yalnızca önden değil, tüm taraflardan ve arkadan gelecek saldırılara karşı da uyanık olmaya eğitmelidirler.

Çalışmalar, her zaman hoş ve neşeli bir havada sürdürülmelidir.

Eğitmen, sanatın yalnızca küçük bir yönünü öğretir. Onun türlü uygulamaları, herbir öğrenci tarafından, kesintisiz çalışma ve alıştırma yoluyla keşfedilmelidir.
Günlük çalışmalara önce bedeninizi hareket ettirerek başlayın ve sonra daha yoğun çalışmalara geçin. Bedeninizi doğal olmayan bir biçimde ya da akıldışı bir biçimde zorlamayın.

Aikido’nun amacı, zihni ve bedeni eğitip, samimi, dürüst insanlar yaratmaktır. Teknikler kişiden kişiye aktarılırken, onları rastgele herkese göstermeyin, çünkü bu, tekniklerin serseriler tarafından kullanımına yol açabilir.

Aikido Dojo Planı

Derste sağ tarafa kıdemli öğrenci oturacak (Seiza) , sol tarafa doğruda kıdemliden kıdemsize doğru derece sahipleri sıralanacaktır.

Ders başlangıçlarında, bitişlerinde yüzler Kamizaya ve Sensei’ ye Çevrilecek ve selamlar o yöne verilecektir.

Sensei ise Kamiza’ nın önünde durarak selam verir ve alır. Mokkuso “Nefes kontrolü ve Meditasyon” dendiğinde bedeni “Kamiza’ ya” doğrudur..

Sensei – rei (Hocayı selamlama) yüzünü öğrencilerine dönerek selam verir.

Uygun Dojo Davranışları

1. Dojonun eğitim bölgesine girerken ve çıkarken ayakta selam veriniz.
2. Mindere çıkarken ve minderden inerken shomen`in yönüne selam veriniz,
3. Eğitim araçlarınıza saygı duyunuz. Gi (dojo kıyafeti) temiz ve katlanmış olmalıdır. Silahlar iyi durumda ve kullanılmadıkları zaman olmaları gereken yerde olmalıdırlar.
4. Asla başkasının Gi?sini ya da silahlarını kullanmayınız.
5. Dersten birkaç dakika önce,ısınmış ve resmi oturuş halinde derse hazırlık olarak meditasyon ile günün sorunlarını aklınızdan temizliyor olmalısınız.
6. Derse zamanında gelmek ve açılış töreninde bulunmak önemlidir. Eğer engel olamayacağınız şekilde geç kalmışsanız, Sensei size izin işareti verene kadar minderin yanında resmi oturunuz. Mindere çıkarken sessizce oturarak selam veriniz.
7. Minderde oturmanın tek doğru yolu seiza`dır(Resmi oturuş). Eğer bir diz yaranız ya da sakatlanmanız varsa bağdaş kurarak oturabilirsiniz, ancak asla bacaklarınızı uzatarak, uzanarak ya da sırtınızı herhangi bir yere dayayarak oturmayınız.
8. Minderi yaralanma ya da rahatsızlanma halleri dışında terk etmeyiniz.
9. Sensei ders içinde bir tekniği gösterirken sessizce ve dikkatle resmi oturunuz. Gösterimden sonra, Sensei’ye ve bir eşe selam vererek derhal çalışmaya başlayınız.
10. Bir tekniğin sonu işareti verildiği zaman derhal durunuz, eşinize selam veriniz ve diğer öğrencilerle sıraya geçiniz.
11. Asla minderde boş durmayınız. Eğitim yapıyor ya da resmi oturuşta sıranın size gelmesini bekliyor olmalısınız.
12. Sensei` ye birşey sormanız gerekiyorsa ona gidiniz ve ayakta selam veriniz. Asla ,Senesi?yi yanınıza çağırmayınız.
13. Kişisel talimat alırken resmi oturunuz ve dikkatle izleyiniz.Sensei bitirince resmi selam veriniz. Yakınınızda birisi talimat alıyorsa çalışmanızı durdurup izleyebilirsiniz.İzlerken resmi oturunuz ve bitirince resmi selam veriniz.
14. Sizden daha tecrübelilere saygı gösteriniz. Asla teknik üzerine münakaşa etmeyiniz.
15. Sizden daha az tecrübelilere saygı gösteriniz. Fikirlerinizi onlara zorla kabul ettirmeye çalışmayınız.
16. Eğer hareketi anlıyorsanız ve beraber çalıştığınız kişi anlamıyorsa, ona teknikte yardımcı olabilirsiniz. Ancak,bunu yapmak için izin almadıkça , asla hatalarını düzeltmeyiniz ve ona talimat vermeyiniz.
17. Minderde konuşmaları en aza indiriniz. Aikido tecrübedir.
18. El ve ayak tırnakları kısa olmalıdır.Ayaklar temiz olmalıdır.Ayakkabılar ve terlikler minderde asla giyilmez.
19. Ders sırasında minderde ve dışında yemek yemek , içmek,tütün ürünleri kullanmak vb. faaliyetler yasaktır.
20. Yüzük ve küpeler dahil her türlü takı ders süresince yasaktır.
21. Gi üzerinizde iken asla alkollü içecek tüketmeyiniz.
22. Lütfen uygun davranış kuralları hakkında uyarıldığınızda kötü hissetmeyiniz, çünkü onlar sizin güvenliğiniz ve öğrenim tecrübeniz için önemlidirler.

Paylaş.