Türkiye’de Aikido, Kenji Kumagai’nin önderliğinde 1983 yılının Haziran ayında İstanbul Kadıköy’de Ahmet Berkol Sensei’nin Samurai Spor Salonu’nunda bir grup öğrenci ile başlamıştır. Küçük bir grupla düzenli olarak çalışmalar devam etmiş ve sonrasında yenilerin katılması ile çalışmalar dahada güçlenmiştir.
1944’te Hukushima’da doğan Kenji Kumagai Shihan, 1963’te girdiği Wakayama Üniversitesi’nde Aikido’ya başlamış, 1969 – 1971 yılları arasında Hirokazu Kobayashi’nin yanında, 1977 – 1981 yılları arasında da Tokyo Honbu Dojo’ya bağlı olarak Urawa Aikikai’de çalışmalarına devam etmiştir.
1980’de Urawa Aikikai’nin Shihanı olan Kumagai Shihan, çalıştığı Komatsu şirketi tarafından 1982’de İstanbul’a gönderilmiştir. 1983 ayınında Türkiye’deki Aikido çalışmalarını başlatan Shihan, 1988 yılına kadar İstanbul’da ders vermeye devam etmiş ve şu anda Türk Aikido’sunun ileri gelen hocalarını bu zaman dilimi içerisinde yetiştirmiştir.
1988’de Japonya’ya geri dönerek, Tokyo Honbu Dojo’da tekrar çalışmaya başlayan Kumagai Shihan, 1994’te Wakayama’nın Hidaka ilçesi Kawabe kasabasında Aikido Hidaka Dojo’yu açmıştır. Kumagai Shihan’ın yalnızca kendi dojosunda halen 100’den fazla öğrencisi bulunmaktadır. Wakayama Üniversitesi ve Osaka Üniversitesi’nde Aikido dersleri vermektedir. Ayrıca Türkiye, Filipinler ve Mısır’da dersler vermekte ve bu ülkelerden gelen öğrencileri Hidaka Dojo’da eğitmektedir.
Kumagai Shihan bunun yanı sıra halen Türkiye ile olan bağlarını devam etmektedir. Türk Aikido’sunun kurucusu olarak kabul edilen Kumagai Shihan, yıllık programları içerisinde sık sık Türkiye’ye yer ayırmakta ve Türk Aikidocular ile aikido çalışmaktadır.
Kumagai Shihan’ın Japonya’ya dönmesinin ardından öğrencileri Türkiye’de Aikido’nun gelişmesi için çalışmalarına devam etmiş, kendilerinden sonra devam edecek Türk Aikidosunu geliştirmişlerdir. 1990’ların sonuna kadar daha çok İstanbul’da devam eden Aikido çalışmaları, sonraki yıllarda diğer şehirlerde de yapılmaya başlanmıştır.
Bugün Türkiye’de Aikido, Türkiye Wushu Federasyonu’na bağlı olarak yönetilmektedir. Yalnızca Aikikai stili değil, pek çok farklı stil ve gruba bağlı olarak Aikido çalışmakta olan dojoların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Gerek Türkiye Wushu Federasyonu’nun, gerekse halen çalışmalarını sürdüren Aikido gruplarının katkıları ile her yıl pek çok yabancı hoca Türkiye’ye gelerek Aikido çalışmaları yapmakta ve seminerler düzenlemektedirler. 2010 yılından itibaren de pek çok Türk hoca da yurtdışında Aikido’yu tanıtmakta ve yaygınlaşması için çaba göstermektedir.