TurkishEnglishBulgarianChinese (Traditional)FrenchArabicGermanGreekItalianJapaneseKoreanPortugueseRussianSpanish

Aikido’da sınav sistemi yarışma niteliğinde değildir.

Değerlendirme;

  • Seviyenize uygun olarak teknik anlayışınız
  • Saldırıya anında hareketiniz ve tepkiniz
  • Saldırının gücüne göre hareketinizi ayarlamanız
  • İmtihan boyunca gösterdiğiniz konsantrasyon ve bilinç,
  • Hareketin hızı yada hangi güçle yapıldığı değil, akıcılığı ve devamlılığı, Ego değil, güven ve cesaret önemlidir.
  • Sizin seviyenizdeki bir başkası için sınavda uke olmaya hazır olunuz.Seviyenize uygun ukeliğiniz için de değerlendirileceksiniz.
  • Japonca terimleri bilmeniz ve onlara karşılık vermeniz sınavın bir parçasıdır.-Teknik isimleri parça parça öğrenilebilir.
  • Gerekli eğitim seanslarını tamamlamış olmak şarttır -Bir gün , bir seans olarak kabul edilir- ve başvurudan önce gerekli bekleme süresinin bitmiş olması gereklidir.
  • Öğrenciler seanslarını tamamlamış olsalar bile sensei’nin onayı ile sınava girebilirler.
  • Kyu Sınavlarında yapılacak en büyük yanlışlık ve saygısızlık , sizin ilerlemeniz ve basariniz için vücudunu size emanet eden ukenize sert ve sakatlanmaya yol açabilecek şekilde davranmanızdır. Bu, kesinlikle kabul edilemez.
  • Derecelendirmenin amacı kimin kime üstün olduğunun anlaşılması değil, kimin Aikido yetenekleri, bilgisi ve kültürü itibarıyla çevresindeki arkadaşlarına neyi verebileceğinin ve nereye kadar yardımcı olabileceğinin diğerleri tarafından bilinmesidir. Burada ön planda algılanması gereken kıstas hakim olmak değil, vermek ve paylaşmaktır.

Dan Sınavları

1.Dan seviyesinden 4.Dan seviyesine kadar fiziksel olarak sınav yapılmaya devam edilir. 5.Dan seviyesinden 8.Dan seviyesine kadar fiziksel bir sınav yoktur; ancak bireyin ‘birey olarak’ gelişimi ve Aikido’ya yaptığı katkılar (eğitmenlik, seminer, tanıtım, vb.) göz önüne alınarak değerlendirme yapılır.

Siyah Kemer taşıyanlara Yudansha sıfatı verilir.Aikido’da Siyah Kemer’e geçiş sadece teknik becerinin sonucu değildir . Kişinin çevresine olan ilgisi bir birey olarak gelişimi (tavır, etik, vb.) bu süreç içinde önemli rol oynar.Diğer bir deyişle dan seviyeleri teknik planda mükemmelleşmenin yanısıra, Aikido’nun içselleşme sürecinin aşamalarıdırlar. Bu nedenle dan kıstaslarını kesin ve açık bir şekilde ortaya koymak mümkün değildir ve ancak genel bir yaklaşım oluşturulabilir.

Kyu Sınavları

Aikido’ya yeni başlayanlar Siyah  Kemer’e geçmeden önce bir dizi ara sınavdan geçerler. Diğer bir deyimle ‘kyu’ aşamaları öğrenciyi asıl başlangıç noktası olan Siyah Kemer, 1.Dan seviyesine taşıyan aşamalardır.

Aikimode Aiki Akademi Dan-Kyu Sınav Sistemi


AİKİMODE KYU SİSTEMİ

  1. 3.KYU dan itibaren tüm öğrenciler Aikimode Aiki Akademi’de hakama giyebilirler.
  2. Hakama giyen öğrenciler kıdemli sınıflarına katılabilirler.
  3. Sınavlar 3 aylık periyotlar halinde yapılmaktadır.
  4. 3-12 yaş grubu çocuklar için;
    • Yeni başlayan öğrenciler için beyaz kuşaktan sonraki ilk sınava eğitmen onayı alındığı taktirde 3 ay tamamlanmadan da katılınabilir.
    • Beyaz kuşaktan 8. Kyu (Açık Mavi kuşak) derecesine kadar minimum 3 ayda bir derece atlayabilirler.
    • Kyu (Açık Mavi kuşak) derecesinden 5. Kyu (Mor kuşak) derecesine kadar minimum 6 ayda bir derece atlayabilirler
    • Kyu (Mor kuşak) derecesinden 2. Kyu (Kahverengi kuşak) derecesine kadar minimum 9 ayda bir derece atlayabilirler.
    • Belirtilen süreler minimum süreler olmakla birlikte eğitmen hazır olduğunu hissetmediği taktirde öğrenciyi sınavlara davet etmeyebilir.

 

Aikimode Aiki Akademi Dan-Kyu Sınav Sistemi (12+ Genç&Yetişkin)

 

  ANTRENMAN SAYISI TEMA SEMİNERİ ASİSTANLIK
BEYAZ-6.KYU (3 Ay) 30 Saat  

 

1

 

 

5 Saat

6.KYU-5.KYU   (3 Ay) 30 Saat
5.KYU-4.KYU   (3-6 Ay) 60 Saat
4.KYU-3.KYU   (3-6 Ay) 70 Saat
3.KYU-2.KYU   (3-6 Ay) 80 Saat 1 20 Saat
2.KYU-1.KYU   (6 Ay) 80 Saat 1 20 Saat
1.KYU-SHODAN HO (6 Ay) 90 Saat 1 20 Saat
SHODAN HO-SHODAN (6 Ay) 90 Saat 1 20 Saat
SHODAN-NİDAN (30 Ay) 360 Saat 3 100 Saat
1.1 (15 Ay) 180 Saat 1 50 Saat
2    (15 Ay) 180 Saat 2 50 Saat
NİDAN-SANDAN (36 Ay) 480 Saat 4 120 Saat
2.1 (12 Ay) 160 Saat 1 40 Saat
2.2 (12 Ay) 160 Saat 1 40 Saat
3    (12 Ay) 160 Saat 2 40 Saat
SANDAN-YONDAN (48 Ay) 600 Saat 5 160 Saat
3.1 (12 Ay) 150 Saat 1 40 Saat
3.2 (12 Ay) 150 Saat 1 40 Saat
3.3 (12 Ay) 150 Saat 1 40 Saat
4    (12 Ay) 150 Saat 2 40 Saat

4.DAN derecesinden sonra antrenmanlara katılmanın dışında antrenmanın yönetilmesi ve belirli periyotlar ile seminer verilmesi istenmektedir.

  ANTRENMAN SEMİNER
YONDAN-GODAN (5 Yıl) 750 Saat 5
GODAN-ROKUDAN (6 Yıl) 900 Saat 10
ROKUDAN-NANADAN (12 Yıl) 1200 Saat 20
NANADAN- HACHİDAN (15 Yıl) 1500 Saat 30

 

Yeni başlayan 12 yaş üstü tüm öğrenciler ‘’12+ Başlangıç’’ ve‘’12+ Karma’’ sınıflarına katılmalıdırlar. Öğrenciler yukarıdaki tabloda belirtilen periyotlarda sınava katılıp 6. Kyu ‘dan 4.Dan (1. Derece Siyah Kuşak) seviyesine gelebilirler. Öğrenciler aynı zamanda derecelendirme sınavlara katılım için Aikimode Aiki Akademi’de har ay 1 veya 2 adet yapılan ‘’TEMA Semineri’’ konulu vizyon geliştiren antrenmanlara kayıt olup katılabilirler. Kıdemli seviyeye ulaşan öğrencilerin derslerde asistanlık yapmaları istenmektedir. Aşağıdaki tabloda öğrencilerin derecelendirme sınavlarına katılabilmeleri için kaç adet seminere ve kaç saat asistanlığa katılması gerektiği belirtilmiştir.

Asistanlık

  • Tema semineri katılımı 1 saat asistanlık
  • Ay’ın Antrenmanı 1 katılımı 1 saat asistanlık (Eğer kayıtlı olduğu şubenin dışındakine katılım gösterilirse 2 saat asistanlık )
  • Haftaİçi sabah ve haftaiçi öğlen antrenmanlarına 2 gün katılma 1 saat asistanlık
  • Çocuk devecelendirme sınavında yapılan her 1 saat asistanlık 2 ile çarpılır.
  • Çocuk antrenmanlarında asistanlık 1 saat asistanlık
  • Çocuk veya Yetişkin antrenmanı yönetme 1 saat asistanlık

Yukarıdaki asistanlıları sisteme işletmek öğrencilerin sorumluluğunda olup asistanlık yapıldıktan sonra aikimode danışma masasından işletmelidirler. İşletilmediği taktirde asistanlık yapılmamış kabul edilir. Haftaİçi sabah 2 gün antrenmana katılan (2 ders üst üste katılım tek gün olarak kabul görmektedir) öğrenci katıldığı 2. günün ardından antrenmana katıldığını uygulama üzerinden mesaj atmalı ve sistemden asistanlığının düştüğünü kendisi takip etmelidir.

Yeni başlayan öğrenciler hızlı sınav imkanlarından yararlanarak hızlı bir şekilde bir üst dereceye (kyu) terfi edebilirler. 20 antrenman( gün) tamamlayan öğrenciler sınav başvurusu yapıp 6.Kyu sınavına girebilirler. 6.Kyu olduktan sonra 30 antrenman( gün) tamamlayan öğrenciler sınav başvurusu yapıp 5.Kyu sınavına girebilirler. 5.Kyu olduktan sonra 40 antrenman( gün) tamamlayan öğrenciler sınav başvurusu yapıp 4.Kyu sınavına girebilirler. Başvurularını eğitim günü tamamlamadan 3 gün önceden yapabilirler. Aynı gün içerisinde katılım yapılan 2 ve üzeri antrenman sayısı 1 gün olarak sayılmaktadır. 6.Kyu, 5.Kyu ve 4.Kyu için oluşturulan hızlı sınav sistemi yetenekli, çok antrenmana katılan, hızlı ilerlemek ve düzenli sınıflara katılmak isteyen öğrenciler için oluşturulmuş özel bir sistemdir.

Siyah Kuşak ‘DAN’ sınavları muhtevası gereği aşamalı olarak yapılır. Örneğin 1.Dan seviyesinden 2.Dan seviyesine geçerken ara sınav yapılmaktadır. Yukarıdaki tabloda belirtildiği üzere diğer ‘Dan’ seviyelerinin de ara sınavları mevcuttur. Ara sınavların olmasının mantığı yoğun ve yorucu geçen sınavlarda öğrencileri limitlerinin çok üzerinde gereksiz bir performansa zorlamamaktır. Aynı zamanda düzenli antrenmana gelen öğrenciler ile düzensiz gelen öğrencilerin ayrımını yapabilmek için de aşamalı sınav sistemi daha adaletlidir. Örneğin 2.Dan oldunuz ve 2 sene antrenmanlara katılmadınız. Sonra tekrar başlayıp 1 sene düzenli çalışıp ben 3 sene önce 2.Dan olmuştum şimdi 3.Dan sınavına girmek istiyorum derseniz önce ara sınavlara girmeniz ve geçmeniz gerekmektedir. Yani aktif antrenman süresini tamamlamayanlar Aikimode’de sınavlara giriş hakkını alabilmektedirler. Sınavlar Sensei Oğuzhan Başkurt veya onun görevlendirdiği üst seviye bir eğitmen tarafından yapılır.

Öğrencilerimize bu yolda başarılı olabilmeleri için önerdiğimiz 3 kaide var. Disiplin, sabır ve hedef koyma.

Disiplin. Düzenli olarak eğitime katılabilmek bir disiplin göstergesidir. Haftada 1,2,3 veya 4 kez belki de daha çok. Haftada 1 defa gelseniz dahi disiplininizden taviz vermeyin. Kısa tatilleri saymıyoruz.

Sabırlı olun. Başarılı olan insanlar sabırlı insanlardır. Aikido özel bir savaş sanatları eğitimi (adı üzerinde sanat) sürekli tekrarlar, hatalar yaparak öğreneceksiniz. Bir 6-12 ay sabredin. Sonra inanın bize çok seveceksiniz.

Hedef koyun. Yukarıda size ilerleyebilmeniz için bir yol haritası verdik. İşte hedefinize ilerleyebilmek için tek yapmanız gereken rotanızı çizmek. 8-10 sene içerisinde 3. Dan (3. Derece Siyah Kuşak) derecesine gelememeniz için hiçbir sebep yok. Diyebilirsiniz ki 8-10 sene çok değil mi? Evet siz bir sanatla uğraşsanız da uğraşmasanız da bu 8-10 sene geçecek. Bizim sizin için temennimiz Ruh, Beden ve Zihin uyumunuzu arttıracak ve sizin mutlu olmanıza vesile olacak Aikido sanatını ömrünüz boyunca yapmanız.

 

Paylaş.