Jodo özellikle Türkiye’de yeni yeni gelişmekte olan bir japon savaş disiplini. Aikido yapamıyorum diye üzülenler hiç üzülmesin. Jodo aşırı derecede performans gerektirmeden zamanla öğrenebileceğiniz, ruh, zihin ve beden uyumunu sağlayan çok özel bir sanat.
Aikimode’de Jodo (Kenjutsu) Eğitimleri başlıyor…
Jodo Jo?nun; yani tahta değneğin yoludur. Günümüzde Jodo?nun en yaygın uygulanan şekli Zen Nihon Kendo Renmei?den uyarlanan Seitei Jo?dur. Seitei Jo,1960?larda Shinto Muso Ryu tekniklerinden türemiştir. Çeşitli silahların (Jo, Ken, Kodachi, Nito, Tanjo, Jutte, Tessen, Kusari Gama) kullanımını içeren bu eski savaş sanatı 16.yy. sonlarına doğru bir Katori Shinto Ryu ve Jikishinkage Ryu öğrencisi olan Muso Gonnosuke (Katsuyoshi) tarafından ortaya çıkarılmıştır.
Akademi Aiki Akademi’de Jodo eğitimlerini başlattık ve 25 kişi katılım gerçekleştirdi. Öğrencilerimizin dışında velilerimizide bu sanata olan ilgisi bizleri sevindirdi. Bu alanda avrupanın en iyi eğitimcileri ile çalışmaktayız.
Jodo’nun Karakteristikleri
Jodo, Jo olarak adlandırılan bir silahın kullanıldığı bir Japon savaş sanatıdır.
Jo’nun özellikleri aşağıdaki gibidir:
Uzunluk: 128 cm
Çap: 2,4 cm
Mazleme: Kırmızı/ Beyaz Meşe
Tachi’nin (tahta kılıç) özellikleri aşağıdaki gibidir:
Toplam uzunluk: 101,5 cm
Kabzanın uzunluğu: 24,2 cm
Malzeme: Beyaz Meşe
Şekil: Aşağıda gösterildiği gibi
Jodo’nun Ruhu
Jodo’nun asıl niyet veya amacı, rakibi saldırmadan yenmekte yatar. Ruhu rakibi yaralamak değildir, ancak teknikleri faydalı kılmak, böylelikle de silahın gerçek becerisini kanıtlamaktır. Bu ruhun anlamı savaş görüntüsünün normal anlayışının dışında yatar.
Jodo’yu ve Etkilerini Öğrenmek
Jodo’yu öğrenmek ve çalışmak zihninizi ve bedeninizi eğitmede etkilidir. Bir kişinin burada öğrendiği şey sadece hareketin ustalığı değil, aynı zamanda ruhun da gelişimidir.Eğitimden edinilen faydalar açıktır, ancak en değerli oldukları düşünülen ana faydalar şunlardır:
(1) Saygı, doğruluk, samimiyet ve sabrı geliştirir.
(2) Düzenli idman ile beden daha güçlü ve daha aktif hale gelir.
(3) Tekniklerin çalışılması ile duruş düzelir.
(4) Kendine güven kazanılır ve günlük hayatta daha iyi bir değerlendirmeye sahip olursunuz.
(5) Hepsinden öte, diğer insanlar ile daha iyi ilişkileriniz olur.