TurkishEnglishBulgarianChinese (Traditional)FrenchArabicGermanGreekItalianJapaneseKoreanPortugueseRussianSpanish

kolajOğuzhan Başkurt Sensei en son aldığı derecelerle Türkiye’de 4 farklı Japon savaş sanatı disiplininde (Aikido, İaido, Jodo ve Kendo) Dan (siyah kuşak) sahibi ilk ve tek kişi olmuştur.

Aikido, İaido, Jodo ve Kendo disiplinlerinde Türkiye’nin ve Avrupa’nın önde gelen eğitimcileri ile çalışan oğuzhan sensei kendini ve öğrencilerini geliştirmek adına sürekli Avrupa ve Japonya’ya seyahatlerde bulunmaktadır.

Oğuzhan Başkurt Sensei Aikido’da 5.Dan, İaido’da 3.Dan , Kendo’da 2.Dan ve Jodo’da 2.Dan seviyesindedir.

Budo (Japon Savaş Sanatları)

Aikido, Kendo, Judo, Karatedo, Aikido, Jodo, Iaido vb. tüm Japon savaş sanatlarını kapsayan Budo(武道) kelimesi, askeri anlamına gelen “bu(武)” ve yol manasına gelen “do(道)” sözcüklerinden oluşur.  400 yıldır “bir düşmana veya rakibe zarar vermenin yolları” manasında kullanılmamaktadır. Modern Budo’da bir dış düşman değil bir iç düşman vardır; yani aslında kendimizle mücadele ederiz. Yol manasındaki do, esasen pratik tecrübeye dayalı bir yaşam tarzına işaret eder. Dolayısıyla seçtiğiniz bir sanatta yetkinleşmek için çalışma “yol”uyla, aslında karakterinizi geliştirmeye çalışırsınız.


İaido 

İaido dilimize “zihinsel mevcudiyet ve hızlı reaksiyon yöntemi” olarak çevrilebilir. Başka bir çeviride “Şu anda burada olmanın yolu” olarak yapılabilir.

İaido, kılıcın akıcı ve kontrollü bir şekilde kabzasından çıkarılması, rakibe saplanması veya rakibin kesilmesi, kanın kılıçtan silkinmesi ve kılıcın yeniden kabzasına konulmasına ilişkin Japon savaş sanatından türemiş bir DO(道) sporudur. İaidoya yeni başlayan öğrenciler “bokken” adı verilen tahta kılıç ile iaido çalışabilirken eğiticinin öğretme tekniğine bağlı olarak birçok öğrenci keskin olmayan iaito( keskin olmayan İaido eğitim kılıcı ) ile çalışmaktadır. İleri düzeyde İaido çalışanlar keskin metal bir kılıç olan “shinken” veya “katana” ile çalışmalarını sürdürmektedirler.

İaido’nun gerçek metal kılıç kullanımına ilişkin bir öğreti olması nedeniyle büyük bir kısmı belirli formların yani kataların öğretilmesinden oluşmaktadır. Katalar bireysel olarak boşluğa karşı yapılır. Dolayısıyla İaido hiçbir şekilde doğrudan ikili rekabet veya şiddet içermemektedir.

İaido, kılıç kuralları çalışılarak kişiliğin şekillendirilmesi için sürekli uğraşılmasıdır.

Kendo

Günümüzde uygulanan biçimi ile “Kendo”, bambu bir kılıç olan “shinai”nin eski kılıç savaş sanatının daha güvenli ve daha serbest uygulanmasını sağlamak amacıyla tasarlanması sonucu yaklaşık ikiyüz yıl önce geliştirilmiştir. Onaltıncı yüzyıl boyunca, Japonya tüm ulusun yer aldığı art arda gelen iç savaşlar dönemindeyken kılıç kullanma teknikleri birer ölüm kalım meselesi gibi ciddiyetle çalışılmaktaydı. Savaşçılar kılıcı kollarının bir uzantısıymış gibi kullanmayı öğrenmekteydiler. Kılıçla dövüş sanatını öğrenmek ve uygulamak amacıyla daha çok tahtadan kılıçlar kullanılırdı. Zamanla kılıç kullanmanın başlıca yollarına, “Kendo”nun temel formlarına “kata” adı verildi.

Savaş koşulları altında kılıç kullanmakta uzman olan pek çok kişi yöntemlerinin en doğru olduğunu iddia ederek kendilerine ait okullar açtılar. Bu okulların sayısı geçmişte altı yüzü bulmuştu. Savaş zamanında birinci amaç düşmanı öldürmekti. Bu nedenle “bushi” savaşçılarına öldürecekleri kişiye gereksiz acı çektirmemeleri için ani ölüme sebebiyet verecek teknikler ögretilmekteydi. Söz edilen anlayış kılıçla dövüş sanatının görgü kurallarından biriydi.

“Kata” formları, “Kendo”da üzerinde çalışılması gereken en önemli formlar olma özelliğini sürdürmektedirler. Ama yalnızca “kata” formlarının birleşimleri bir kılıç dövüşünde oluşabilecek tüm durumların üstesinden gelinmesini sağlayacak teknikleri yeterli olarak kapsamaz. Bu nedenle uygulamaların bambu bir kılıç olan “shinai”nin ve güvenlik amacıyla koruyucu tertibatların (bogu) geliştirilmesiyle desteklenmesi gerekti.

Günümüzde Kendo yapanlar hem bambu kılıç (şinai) çalışmalarıyla hem de tahta kılıç (bokuto) veya gerçek kılıçlarla kata öğrenerek kendilerini eğitmektedirler.


Jodo

Kılıç kullanan bir saldırgana karşı 1.28 m.lik sopa kullanılan özel bir savaş sanatıdır.

Jodo’yu öğrenmek ve çalışmak zihninizi ve bedeninizi eğitmede etkilidir. Bir kişinin burada öğrendiği şey sadece hareketin ustalığı değil, aynı zamanda ruhun da gelişimidir.

Eğitimden edinilen faydalar açıktır, ancak en değerli oldukları düşünülen ana faydalar şunlardır:

(1) Saygı, doğruluk, samimiyet ve sabrı geliştirir.

(2) Düzenli idman ile beden daha güçlü ve daha aktif hale gelir.

(3) Tekniklerin çalışılması ile duruş düzelir.

(4) Kendine güven kazanılır ve günlük hayatta daha iyi bir değerlendirmeye sahip olursunuz.

(5) Hepsinden öte, diğer insanlar ile daha iyi ilişkileriniz olur.

Paylaş.