TurkishEnglishBulgarianChinese (Traditional)FrenchArabicGermanGreekItalianJapaneseKoreanPortugueseRussianSpanish

Aikido eğitimi vermeye başladıktan kısa bir süre sonra Aikido’nun benim için çok değerli olduğunu düşünmeye başladım. Bir gün değerli olanın Aikido aracılığı ile tanıdığım insanlar olduğunun farkına vardım. Ve bu sanatın amacının ne olduğu konusunda kendimi geliştirmeye çalıştım.

Önemli olan insanlar ve sonrasında oluşan dostluklardı. Herkesin öğretmeniydim ve iyi bir öğrenci olduğumu da söyleyebilirim. Aikido ya ilk başlarda başlarken amacım biraz hareketle kilo verebilmekti. Sonrasında amacım kendimi koruyabilmek oldu. İlk üç sene kendimi tanımakla geçti diyebilirim. Sonrasında sempai (sensei asistanı) oldum. Aralıksız eğitimlere devam etmekteydim. Bir yandan öğreniyor diğer yandan öğretiyordum. Ama zannediyorum ki sadece fiziksel başarı gösteren iyi teknikler yapan bir öğrenci olduğum bugünlerden o günlere baktığımda. 2. Dan olmuştum ve sonrasında Aikido eğitimi ve dojonun tüm yükü her şeyiyle benim omuzlarımın üstüne bindi. 2.Dan ile 3.Dan arası benim için çok zorlu bir imtihan oldu diyebilirim. Sonuçta insanlara bir şeyler öğretiyordum ve bazen herkesi de memnunda edemeyebiliyordum. Bugün gibi. Burada Aikido da mükemmeliyetçiliğin en büyük hatalardan biri olduğunu anladım diyebilirim. Önemli olan karakteriniz ve kendinize olan güveniniz. Burada Nasreddin Hoca’nın bir fıkrası hep aklıma gelir.

Nasreddin Hoca bir gün oğlu ile yolculuk yapıyordur. Eşeğe oğlunu bindirmiş kendisi yanlarında yürüyerek yola devam ederken karşılarına çıkan bir grup insan ” çocuğa bak ihtiyar babasını yürütüyor kendisi eşeğe binmiş gidiyor ne ayıp” der. Hoca bu sefer çocuğu indirir kendisi biner giderlerken bir başka gruba rastlarlar onlarda der ki ” adam utanmıyor musun el kadar çocuğu yürütürken kendin eşek sırtında gitmeye”. Hoca bu sefer kendiside eşekten iner devam ederlerken bu kez bir başka grup ” arkadaş eşeğiniz var ne diye binmezsiniz sizdeki ne akıldır böyle” der. Bu kez her ikisi de eşeğe binerler ancak yine bir grup insan söyleyecek bir şeyler bulur ve derler ki ” hiç mi insafınız yok arkadaş zavallı eşeğe ikiniz birden binmişsiniz”. Hoca bu kez oğluna döner der ki ”bak evladım, bir tek eşeği sırtımıza almadığımız kaldı, onu da yapsak yine birileri laf eder emin ol”.

Yani insanların, her zeminde, her halde, her durumda söyleyecek lafları mutlaka vardır. Herkesi, her zaman memnun edemezsin. Memnun etmeye kalkarsan kendine helak eder ve boşa kürek çekersin?

Burada amaç bizim için çok önemli. Çoğu zaman öğrencilerimle sohbet edip onlara çeşitli konularda danışıyorum. Kimi zamanda sorularla bir nevi anketler yapıyorum. Bu anketlerden çıkan sonuçlar ise çok renkli bir dojo olduğumuzun göstergesi. Geçenlerde dersin sonunda öğrencilere ”Aikido yapıyoruz bunca zamandır peki amaç nedir? diye sorduğumda tabi klasik olarak ”kendimizi savunma, korunmak, spor yapmak, disipline olmak vs.” gibi yanıtlar aldım. İnanın en kötü cevap bile benim ilk aikidoya başladığım zaman söylediğim ”biraz hareketle kilo verebilmekti” den daha kötü olamaz.

Dojomuzda belirli şirketlerden yöneticiler ve idareciler de çalışmakta. Sonrasında bir soru daha sordum şirketler için ana amaç nedir? .Aldığım cevaplar benim için çok güzel bir deneyim oldu. Ekonomi kitaplarında yazan ve şirket patronlarının deyimleriyle bir şirket’in amacı ”kar etmek”tir .Burada istisnaları hariç tuttuğumu bilmenizi isterim. Ana amaç ”kar’dır. Bunun dışında ”hizmet vermek”, ”istihdam oluşturmak” vs. gibi birçok yan amacıda olabilir bir şirketin. Aldığım cevaplara gelince genelde dojolardaki öğrencilerden işletme veya şirket sahibi olanlar bu soruya direk ”kar” diye cevap verirken şirketlerde yönetici olanlar birçok amaç olabileceğinden bahsettiler. Üniversite öğrencilerinin geneli amacın ”hizmet vermek” , lise ve ilköğretimler ise insanları iş sahibi yapmak? şeklinde soruyu yanıtladılar. Bana sorarsanız insanlar şirketlerini tecrübe kazanmak, hedef şaşırtmak veya mahsustan batırmak için bile kurabilirler. Ama hiçbir insan ömrünün sonuna kadar kaybetmek istemez. Kazanacağı günü sabırla bekler. Burada amaç ”artı” ile tamamlamaktır.

Amaç saptanınca amaca zamanında ulaştıracak yol ve araç da beraberinde belirlenmelidir.

Eskiden televizyonlarda Hugo diye bir oyun vardı. Belki hatırlarsınız. Hugo eşini ve çocuklarını kaçıran cadının dağdaki mağarasına ulaşmaya çalışıyordu. Burada amaç mağaraya ulaşıp çocukları eşini ve çocuklarını kurtarmaktı. Yollar ise çok çeşitliydi. Karadan, havadan, denizden, yer altından vs. bir çok ulaşım yolu mevcuttu mağaraya. Metropol gibi. J Bu yollarda kullanabilecekleri tren,kayık,balon,uçak vb. araçlar mevcuttu. Bu amaç, yol ve araç üçlemesi için güzel bir örnek.

Evrendeki herşey tek bir kaynaktan gelir. Dünyada ki herşey bu evrensel sevginin bir tezahürüdür. Evrenin kalbi tüm varlıklarda uyum içinde atar. Hepimiz bu ritmi kavrayarak mükemmel dengenin uyumuna sebebiyet veren evrenin kalbini tecrübe etmeliyiz.

Benim fikrim Aikido daki amaç ?kamil insan olabilmek? yani iyi bir insan olabilmektir. İyi insan olmanın milyonlarca yolu vardır fakat Aikido bunlardan yalnızca bir tanesidir. Burada yol harmoni ve enerji yolu yani ”aikido”araç ise dojonun takendisidir.

Hayatı ”artı” ile tamamlamanız temennisiyle?

Paylaş.